Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
BMI är inte allt. Hör fysioterapeuten Amanda Björkeng Betzholtz om hur kroppsmasseindexet kan vara högt trots goda levnadsvanor. Foto: Fanny Asplund/SVT

Fysioterapeuten vill se annat synsätt på fetmavården: ”Vi pratar för mycket vikt”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan sex av tio sörmlänningar har övervikt eller obesitas, det som tidigare kallades fetma. Nu ser regionen över ett nytt vårdprogram för dessa patienter.

Under våren 2022 genomförde Region Sörmland den senaste Liv & hälsa-undersökningen som visar att 58 procent av den vuxna befolkningen i Sörmland har ett BMI (body mass index) över 25. Gränsvärdet för obesitas är ett BMI över 30.

Fysioterapeuten Amanda Björkeng Betzholtz arbetar på en vårdcentral i Nyköping och är med och tar fram regionens nya vårdprogram för personer med obesitas. Hon träffar en del av de patienterna i sitt arbete och tycker att för mycket fokus läggs på vikten.

– Vi pratar jättemycket vikt. Det är övervikt, övervikt, övervikt, säger hon.

Mer hälsa – mindre vikt

Amanda Björkeng Betzholtz anser att vården i stället bör fokusera mer på att främja hälsosamma levnadsvanor som är hållbara över tid.

– Man är ganska bra på att dra slutsatser kring att en hög vikt är lika med ohälsa, men normalvikt inte är lika med hälsa.

Risk för sjukdomar

Enligt Folkhälsomyndigheten riskerar personer med övervikt och obesitas att drabbas av flera sjukdomar. I Sverige är övervikt är en av de främsta orsakerna till förtida död och sjukdomsbördan – alltså hur en sjukdom påverkar en befolkning gällande bland annat ohälsa, dödsfallsrisk och ekonomisk kostnad för behandling.

– Det som är viktigt att lyfta är att vi faktiskt inte vet vad det sambandet beror på, för det är så pass komplext, säger Amanda Björkeng Betzholtz.

”De med högt BMI kan ha goda levnadsvanor” – Hör Amanda Björkeng Betzholtz berätta hur hon ser på vården av patienter med obesitas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.