Laura Mellander, driftansvarig för ett hotell i Nyköping. Foto: SVT/Peter Widén

Coronakrisen slår hårt mot hotellbranschen – men stödet från invånarna märks av

Uppdaterad
Publicerad

Coronasituationen har drabbat många branscher hårt. Bland annat är det påtagligt för hotellbranschen som har många avbokningar. Men de märker även av stödet från invånarna. 

Coronakrisen har gjort att det ekar tomt bland hotellen i Sörmland. 

– Läget i hotellbranschen i Nyköping och Sörmland är som i hela Sverige. Vi har otroligt lite bokningar. Det här bokningsläget är det värsta jag någonsin upplevt, säger Johanna Hellström, direktör på ett hotell i Nyköping

– Vi har i princip inga gäster kvar. Vi går inte runt, säger Laura Mellander, driftansvarig för ett annat hotell i Nyköping. 

Vissa hotell har valt att hyra ut rum som kontor över dagen, andra kan ha anti coronapaket och specialerbjudanden för att locka till sig gäster. 

– Sedan upplever jag att det är många som kommer in och köper en kaffe eller en öl. Det är många som kommer in och känner att de vill stötta hotellnäringen, det är fantastiskt, säger Hellström. 

Finns ljusglimtar

Det finns alltså en del ljusglimtar trots det rådande läget. 

– Vi upplever en stor förståelse från våra gäster. Vi serverar till exempel inte frukostbuffé utan har en förpackad frukost. Gästerna tar emot det med öppna armar, de förstår vår situation och ser att vi gör det vi kan för att begränsa smittspridningen. Så gästnöjdheten är jättehög, nästan den bästa vi haft här. Det är en liten oväntad effekt, säger Hellström. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.