Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot den före detta Socialdemokratiske politikern Jacob Sandgren. Han döms till tre års fängelse och ska betala ett skadestånd på 215 000 kronor till kvinnan. Foto: SVT / Johan Nilsson/TT

Hovrätten fastställer våldtäktsdom mot förre S-politikern

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare sörmländska regionpolitikern Jacob Sandgren döms till tre års fängelse för att ha våldtagit en kvinnlig partikollega. Det fastslog Svea hovrätt i domen som meddelades under fredagen.

Brottets begicks tidigare i år efter att Socialdemokraterna, som Jacob Sandgren företrätt i Sörmland, hade haft en AW och kvinnan erbjöds att sova över hos honom. Det var i bostaden som våldtäkten ägde rum, enligt domen.

Sandgren har haft högt uppsatta roller inom regionpolitiken i många år, bland annat som regionråd, oppositionsråd och vice gruppledare för Socialdemokraterna. Han valde att säga upp alla sina politiska uppdrag några dagar innan han greps och angav då ”personliga skäl” som orsak.

Överklagade till hovrätten

Jacob Sandgren dömdes till tre års fängelse vid tingsrätten i Nyköping, men överklagade domen till hovrätten.

Hovrätten delar helt tingsrättens bedömning och ansluter sig till tingsrättens slutsats att det är visat att Jacob Sandgren förgripit sig på kvinnan.

Hovrätten delar även tingsrättens bedömning att Jacob Sandgren ska dömas till tre års fängelse, vilket motsvarar minimistraffet för brottet.

Nekar till brott

Förutom fängelsestraffet på tre år ska Jacob Sandgren även betala skadestånd till kvinnan på 215 000 kronor.

Jacob Sandgren ska fortsatt vara häktad fram till att fängelsestraffet verkställs.

Han har tidigare nekat till brott under förhör och yrkade på att hovrätten ska frikänna honom från åtalet.

SVT Nyheter Sörmland söker Jacob Sandgrens advokat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:S reporter Erika Landt sammanfatta fallet i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.