En man har häktats misstänkt för grovt häleri. Hör hans försvarsadvokat Åke Broné. Foto: Göran Schmidt, Livrustkammaren/Pontus Stenberg TT

Hovrätten rev upp beslut – misstänkt i domkyrkokuppen gripen på nytt

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man misstänkt för grov stöld i samband med domkyrkokuppen i Strängnäs försattes på fri fot av Eskilstuna tingsrätt, men på tisdagseftermiddagen fattade Svea hovrätt beslut om att han skulle häktas – misstanken gäller nu grovt häleri.

Vid en fräck stöt i somras stals delar av de så kallade begravningsregalierna ur domkyrkan. Föremålen är från 1600-talet och värderade till 65 miljoner kronor.

”Gripandet gick lugnt till”

26-åringen greps kort efter det att regalierna återfunnits i en soptunna som placerats på en bil i Åkersberga. Åklagaren tror att han var delaktig i själva genomförandet av kuppen den 31 juli 2018. Men han släpptes efter häktningsförhandling i tingsrätten eftersom bevisen inte ansågs starka nog. Åklagaren Reena Devgun överklagade tingsrättens beslut och på tisdagseftermiddagen fattade Svea hovrätt beslut om att han skulle häktas i sin frånvaro – men misstanken är inte längre grov stöld.

– Jag överklagade tingsrättens beslut att försätta mannen på fri fot eftersom jag anser att det är av vikt för den fortsatta utredningen att mannen är frihetsberövad. Gripandet gick lugnt till och han är nu häktad misstänkt för grovt häleri, säger Reena Devgun i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Totalt tre frihetsberövade

Under torsdagen ska Svea hovrätt ta ställning till om han ska förbli häktad.

– Han är häktad, men eftersom han inte var med när beslutet fattades ska man hålla en häktningsförhandling i Svea hovrätt, säger hovrättsfiskalen Annika Johannesson.

Sedan tidigare är en 22-årig man åtalad för stölden och ytterligare en man har häktats misstänkt för häleri i samband med återbördandet av regalierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet