Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jaana Halonen om hur hennes hundar Yazza och Mocca påverkas av den förlängda fästingsäsongen. Foto: SVT

Hundägaren Jaana får plocka fästingar nästan året om

Publicerad

Jaana Halonen promenerar i stort sett dagligen i naturreservatet Ladbro ängar tillsammans med sina hundar Yazza och Mocca. Hon har märkt en tydlig förändring gällande fästingar, som numera får plockas bort nästan året runt.

Barmark i kombination med temperaturer över cirka fem plusgrader, då vaknar fästingarna vanligtvis till liv.

– När vi får milda vintrar med mycket barmark är chanserna goda att de kommer att vara igång en större del av året, säger biologen Kajsa Mellbrand vid länsstyrelsen i Sörmland.

Husdjursägare hör till dem som oftast kommer i kontakt med dessa småkryp och hundägaren Janna Halonen från Nyköping vittnar om en allt kortare tid under året som hennes hundar får vara fästingfria.

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) framträder den starkaste temperaturökningen. I Svealand är temperaturökningen från 1,5° till lokalt över 2,5° under vintern.

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. För Svealand ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Svealand med 10-20 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Svealand.

Källa: SMHI 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.