Hör Johan Thorvaldsson och Henrik Elmberg berätta om hur man kan bevara äppellunden. Foto: SVT

Hundraårig äppellund räddas av entusiaster

Uppdaterad
Publicerad

Även gamla äppelträd kan ge fin skörd. I alla fall om de blir ordentligt omhändertagna. SVT Nyheter Sörmland följde med till den mer än hundra år gamla äppellunden vid Balsta musikslott i Eskilstuna.

När Balsta sjukhem byggdes i Eskilstuna i början av förra århundradet anlades också en äppellund där patienterna kunde strosa runt och skörda frukt. Nu, mer än hundra år senare, har den passerat sitt bäst före-datum med råge. Flera av träden har huggits ner eller rasat av sig själva. Men läraren Johan Thorvaldsson som undervisar elever från Rinmangymnasiet i området tyckte inte om att se platsen växa igen.

– Kommunen prioriterade ner underhållet. Då tog jag hjälp av mina elever för att klippa buskar och rensa, berättar han.

Utan äppelgröna fingrar visste han inte vad han skulle göra med träden. Men hösten 2018 såg han ett inslag om äpplen i SVT Nyheter Sörmland. Amatörpomologen Henrik Elmberg berättade om årets äppelsäsong och tipsade om vad man kan göra med skörden.

– Jag tog telefonen och ringde innan inslaget ens var slut, säger Johan Thorvaldsson.

Det blev starten på en ny vänskap och en andra chans för äppelträden i Balsta.

I klippet ovan berättar Johan Thorvaldsson och Henrik Elmberg om hur de ska bevara och föryngra äppellunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.