Olle Appelberg, arrangör av hundraåringarnas kappsegling utanför Mariefred. Foto: SVT

Hundraåringar satte världsrekord i Mariefred

Publicerad

20 segelbåtar som är 100 år eller äldre fullföljde idag en 25 kilometer lång kappseglingssträcka. Med det har man slagit det tidigare inofficiella rekordet från Saint Tropez där endast 15 hundraåringar gick i mål.

Regattan som hålls i Mariefred i tre dagar anordnas för att lyfta fram den svenska flottan med klassiska båtar.

– Det finns ovanligt många gamla träbåtar kvar i Sverige. Vi tycker inte att de uppmärksammas tillräckligt mycket och då är ett världsrekord ett bra sätt att visa att de finns, säger arrangören Olle Appelberg.

Snabbaste kappseglingsbåtarna

Mariefredsregattan har totalt lockat 39 segelbåtar varav över hälften byggdes för minst ett sekel sedan. Och på plats finns förutom svenska skutor även båtar från Finland, Norge, Tyskland och Holland.

– Det är allt från gamla båttyper, de två äldsta är från 1880, till båtar som byggdes i början av 1900-talet och var de vassaste inom kappsegling. Och det är de fortfarande, säger Olle Appelberg.

Prova-på dag

Världsrekordet kan komma att slåss redan under fredagen när regattan i Mariefred håller i ännu en kappsegling.

Evenemanget avslutas på lördag med en uppvisning och en inbjudan till publiken att gå ombord för att prova på att segla klassiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.