Hundratals vill rädda Djulö skola från rivning

Uppdaterad
Publicerad
Just nu är en gammal skola en av de hetaste frågorna i Katrineholm. Kommunen vill riva för att bygga bostäder, men hundratals katrineholmare protesterar nu mot beslutet.

– Det är virke som håller i 150 år till, säger Anders Bergfjord.

En av socknens äldsta

Bygget av den gamla skolan vid Djulöområdet i utkanten av Katrineholm påbörjades år 1867. Året efter stod den i bruk och är därmed en av socknens äldsta skolor. Någon skolverksamhet har dock inte bedrivits i byggnaden de senaste decennierna. Det är bland annat därför kommunstyrelsen har fattat beslut om att riva den gamla skolan. Men man vill även råda bot på den rådande bostadsbristen och ge plats åt åtta villatomter.

– Vi kommer inte låta någon skola som sått oanvänd sedan 1960-talet att stå i vägen för nya bostäder. Det är fantastiskt fint område för att bygga bostäder i. Vi kommer att fullfölja detta, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordf.

– Det kommer vara åtta relativt dyra bostadstomter och de kommer att hamna hos dem som redan finns inne på bostadsmarknaden, inte hos de som står utanför. Jag tycker att det svaret är befängt, säger Sofia Vusir Jansson.

Hundratals vill sätta stopp

Hon är, tillsammans med Anders Bergfjord, två av initiativtagarna till vissa av aktionerna i att bevara skolbyggnaderna vid Djulö-området i utkanten av Katrineholm. Och de är inte ensamma om att engagera sig i frågan, utan det hela har blivit en het fråga i stan.

En Facebook-grupp med viljan att rädda skolan hade i början av veckan ungefär 800 medlemmar och flera hundra har skrivit under en namninsamling som ska lämnas in till kommunen.

– Vi tappar en länk till historien om det här försvinner. Det är ont om den här typen av byggnader i Katrineholm, säger Anders Bergfjord.

”Viktigast att bygga bostäder”

Och det är inte bara katrineholmare som vill bevara skolan. Representanter från Sörmlands museum menar att byggnaden är i gott skick och att den borde bevaras och Svenska byggnadsvårdsföreningen ska nu sätta upp skolan på sin gula lista, en lista som samlar kulturmiljöer som anses viktiga, men som hotas av rivning.

Har man tagit hänsyn till de kulturella aspekterna när man fattat beslutet?

– Vi har tagit med de aspekter som vi tycker är viktiga och det viktigaste just nu är att bygga bostäder, säger Göran Dahlström.

Nej, Göran Dahlström och en majoritet av kommunstyrelsen tycker alltså inte att det kulturella värdet är tillräckligt för att spara huset av den anledningen. Men det finns andra aspekter som enligt vissa talar för att skolan ska vara kvar.

– Rent miljömässigt! Att riva en fungerande byggnad som stått länge och kommer kunna stå länge till för att nyproducera, rent miljömässigt är det här katastrofilla, säger Anders Bergfjord.

Inget verkar kunna stoppa rivningen

Men Göran Dahlström menar att varken protester, Facebook-grupper eller namninsamlingar kommer kunna sätta stopp för rivningen av skolan och bygget av villorna.

Hur många namnunderskrifter krävs det för att stoppa rivningen?

– Det får vara hur många namnunderskrifter det vill. Vi kommer att bygga som vi sagt nu. Kommunstyrelsen har fattat ett beslut och samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att verkställa det, säger Göran Dahlström.

– Jag blir verkligen jättearg när jag får höra det. Jag förstår inte att man bara kan köra över en opinion som finns. Det är ett väldigt underligt sätt att handla på, säger Sofia Vusir Jansson om Dahlströms uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer