Foto: TT

Chatt: Tänker du på hur mycket socker du får i dig?

Uppdaterad
Publicerad

Dolt socker finns i fler livsmedelsprodukter än vad man kanske kan tro. I dag äter den genomsnittlige svensken tre gånger mer socker än rekommenderat av Världshälsoorganisationen. Tänker du på hur mycket socker du får i dig varje dag? Känner du att du äter för mycket socker, eller att du skulle kunna äta mer? Eller har du rent av slutat äta socker helt? Dela med dig av dina sockervanor i chatten!

Tänker du på hur mycket socker du får i dig?

Varudeklaration av råvaror inom barnomsorg och äldrevård • Önskar att råvarorna som används i matlagningen inom barnomsorgen, skola, äldreomsorg och sjukhus varudeklareras. Så att vi alla får veta om de är ekologiska/inte ekologiska och varifrån de kommer. Även vid tillagning vilket fett som används och vad såserna innehåller. Är de gjorda av pulver eller gjorda på bra råvaror. Varifrån kommer köttet? ...

Linn • Det är fel människor som kommer uppmärksamma dessa socker-märkningar. Alla unga tjejer och killar med befintliga eller som ligger i riskzonen för ätstörningar är de som kommer bry sig mest om socker, och de kommer inte våga äta någonting nu för det finns "dolt gift" i allt. Jag har haft svår anorexi, men är normalviktig sedan 13 år, och jag kämpar dagligen med all hälsohets som kommer från media. Tror det är betydligt skadligare att oroa sig, vara elak mot sig själv, svälta, kräkas osv. än att få i sig ett visst antal gram socker per dag. Den psykiska hälsan påverkar ännu mer. Se till att äta tillräckligt med näringsrik mat som grönsaker och frukt, så kan du fylla ut med kakor och annat. Ät först det du behöver näringsmässigt och unna dig sedan. Tänk inte för mycket och döm inte dig själv!

Tallrikens storlek kan ha betydelse! • Tycker om att laga mat. Välja råvaror. Laga till dem. Äta vid ett dukat bord. Idag har tallrikar och glas blivit så stora. Tror att vi måste gå tillbaka till de gamla storlekarna. Förutom att det inte är bra att få i sig för mycket socker är det också viktigt att vi inte äter för mycket.

Helen • Jag handlar medvetet och kollar innehållet så mycket det går ! Inte enkelt när det smygs in i mat o dryck ..
Inför hög sockerskatt och märkning i alla butiker väl en bra början .
Tycker det vore dags att regeringen och andra ansvariga myndigheter gör avstamp i att förebygga våra levnadsvanor och att vi tar eget ansvar för vår hälsa

Carina • Sockret är den stora boven. Kokar alltid socker innehåll. Vet att det finns mycket dolt socker men försöker sålla bort. Lagar ofta mat från grunden.

Svenke • Laga maten från grunden så är problemet löst

Robert Dahl • Ja för jag har diabetes !

christina • Ähh jag skiter e allt det där med socker jag kör på bara ,,spelar ingen roll liksom hur du än vänder å vrider på paketet så får du socker i dig ,,man bara blir lurad =)

Fettknölen • Att undvika tillsatt socker i maten är inte så svårt. Köp bara basvaror; grönsaker, kött, fisk&skaldjur, mjöl, gryn. Svårigheten är att hitta tid att laga all mat från grunden.

Åsa Dahlberg • Överhuvudtaget är det bra att ha koll på vad man får i sig när man äter, inte bara socker. Att laga mat från grunden är självklart för mig, då utesluter man automatiskt alla onödiga tillsatser. Läs innehållsförteckningen på varorna. Är den för lång och krånglig? Ställ tillbaka på hyllan...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.