Foto: Cleis Nordfjell /TT

Region Sörmland anlitade misstänkta bolaget: ”Har levererat de tjänster vi köpt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland har anlitat hyrläkarbolaget Docia som enligt Skatteverket har fuskat med skatter och avgifter med hjälp av misstänkta bluffakturor i Baltikum.

– Vi har ingen kännedom om det som Skatteverket hävdar, skriver Fredrik Gustavsson, kommunikatör för Region Sörmland, i ett mejl till SVT.

Docia misstänks ha skapat osanna fakturor för att ledningen skulle kunna ta ut pengar ur bolaget utan att behöva betala skatter och arbetsgivaravgifter. Enligt Docia själva handlar det om ersättning för förmedling av hyrläkare. Bolagets juridiska ombud uppger i en kommentar till SVT att man anser att Skatteverkets beslut är felaktigt, men att man ändå avstått från att överklaga eftersom det inte ”känns affärsmässigt motiverat”.

Flera regioner har samarbetet med företaget, däribland Region Sörmland som har handlat tjänster för över fyra miljoner kronor.

– Vad vi sett hittills så stämmer fakturorna från företaget med de tjänster de utlovat, alltså läkare har arbetat i regionen de tider som anges. Vi har ingen kännedom om det Skatteverket hävdar, skriver Fredrik Gustavsson, kommunikatör för Region Sörmland, i ett mejl till SVT.

Avslutade samarbetet

I övrigt har man inte så mycket mer att tillägga, uppger han.

– Bolaget har kontrollerats och har levererat de tjänster vi köpt. Självklart vill vi att de företag vi arbetar med ska följa de lagar och regler som finns, skriver Gustavsson.

Regionen avslutade samarbetet med Docia 2019 då man inte var nöjd med prissättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.