Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Äntligen får vi ett kvitto på att vi lyckas”, hör distriktsidrottschefen om hur ungdomarna och barnen hittade tillbaka till idrotten. Foto: SVT

Efter raset efter pandemin – nu har barn och unga kommit tillbaka till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har barn och unga hittat tillbaka till idrotten. Enligt ny statistik från Riksidrottsförbundet är det fler registrerade deltagartillfällen förra året än vad det var före pandemin.

– Vi har haft fler aktiviteter för barn och ungdomar under 2023 än vad vi någonsin har haft tidigare, säger Jörgen Hedberg, distriktidrottschef RF-SISU Sörmland.

Deltagande barn och ungdomar i idrottsföreningar registrerats för att föreningarna ska kunna söka så kallat LOK-stöd, statligt lokalt aktivitetsstöd. På det sättet kan aktiviteterna mätas och jämföras.

– Det har varit ett hårt arbete under 2022 och 2023 inom idrottsrörelsen att få tillbaka alla barn och ungdomar vi tappade under pandemin, säger Jörgen Hedberg.

Fotboll, basket och ishockey i täten

Framförallt har de stora idrotterna som fotboll, basket och ishockey som återhämtat sig mest.

– Men vi har också sett en kraftig ökning inom para-idrotten, där sticker vi ut i landet. Jämfört med före pandemin är det fler som idrottar nu, säger Jörgen Hedberg.

Ridsporten kämpar

De idrotter som fortfarande kämpar med återhämtningen är bland annat friidrotten, simidrotten och ridsporten.

– Där har vi fortfarande mer att göra, vilket jag tror att vi lyckas med det här året, säger Jörgen Hedberg.

I klippet berättar Jörgen Hedberg hur idrottsrörelsen fick tillbaka barn- och ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.