IFK Göteborg får betala 25 000 kronor i böter för banderoller som klubbens supportrar visat upp under matchen mot AFC Eskilstuna i juli. Foto: TT/Adam Ihse

IFK Göteborg straffas för banderoller vid match mot AFC

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg straffas med 25 000 kronor i böter för tre banderoller som klubbens supportrar visat upp i den allsvenska matchen mot AFC Eskilstuna den 21 juli.

”Texterna på banderollerna är riktade mot AFC och är till sitt innehåll förolämpande mot AFC som förening och mot dess ordförande. Göteborgs supportrar har därmed gjort sig skyldiga till en ordningsstörning och detta även om det delvis varit banderoller på annat språk än svenska”, står det i beslutet från Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd, skriver GP.

– Det betyder att disciplinnämnden har agerat helt korrekt i ärendet och de har gått på samma linje som oss, säger Gino Torlo, som är säkerhetsansvarig för AFC Eskilstuna.

Gino Torlo som är säkerhetsansvarig för AFC Eskilstuna är nöjd med utfallet. – En markering som är bra för hela fotbollssverige, säger han. Foto: Pressbild

”Borde kontrollerats”

Enligt disciplinnämnden har IFK Göteborg brustit i sitt ansvar som arrangör genom att tillåta supportrarna att ta in banderollerna på arenan. Bland annat banderoller skrivna på ryska och grekiska med grova påhopp på AFC Eskilstunas ordförande Alexander Ryssholm. IFK Göteborg har tidigare sagt att de inte har möjlighet att kontrollera budskap på alla språk.

– Men ser man att vår ordförandes namn nämns borde man kanske kontrollera vad som står på banderollen, säger Gino Torlo.

Inte första gången

Vid en match mot AFC Eskilstuna 2017 hade IFK Göteborgs supportrar en banderoll med ett budskap som anspelade på Alexander Ryssholm och ryska koncentrationsläger och det var mot bakgrund av det som föreningen valde att lämna in en anmälan till disciplinnämnden.

– Jag tycker att vi har en fin relation med IFK Göteborg och det här är inget som är riktat mot föreningen. Men det var en markering från vår sida där vi tyckte att fansen gått över en gräns.

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.