Sofia Bystedt, Centrumledare på Retuna och Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige presenterade möbeljättens nya satsning på återbruksgallerian i Eskilstuna. Foto: TT/SVT

Ikea öppnar sin första second hand-butik – i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten öppnar Ikea sin första renodlade second hand-butik i världen. Och platsen för butiken är Eskilstuna.

Det var under en presskonferens på fredagen som möbeljätten Ikea avslöjade att de valt ut Eskilstuna och återbruksgallerian Retuna, för att lansera sin allra första helt renodlade second hand-butik.

Möbler från Eskilstunabor

Butiken, som öppnas i återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna under hösten, kommer bland annat att sälja Ikea-möbler som Eskilstunaborna skänkt till Retuna och som rustats upp. I butiken kommer det även finnas saker från möbeljättens varuhus som gått sönder men som är möjliga att laga.

Test av ny affärsmodell

– Här kan vi testa alla våra idéer vi har för att skapa cirkulära och lönsamma affärsmodeller, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea.

Ikeas nya butik i Retuna kommer ha en yta på 72 kvadratmeter.

– Det blir kanske vår minsta butik någonsin, men den ger stor positiv påverkan, säger Jonas Carlehed.

Återbruksgalleria

Retuna i Eskilstuna är världens första så kallade återbruksgalleria. Det som slängs vid återvinningscentralen i anslutning till gallerian sorteras, lagas och återbrukas för att sedan säljas på nytt från butiker i gallerian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.