Det råder brist på influensavaccin. Foto: TT

Brist på influensavaccin: ”Besvärligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppstått brist på influensavaccin. De planerade leveranser som finns räcker inte till.

– Det är samma i hela landet, det är ett mycket besvärligt läge, säger Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef på Sörmlands landsting.

Influensavaccinet Vaxigrip tetra, som används över hela Sverige, är restnoterat hos läkemedelsverket. Det betyder att företaget som ska leverera vaccinet inte klarar av att göra det. I det här fallet handlar det om att efterfrågan är större än vad som beräknats. Dessutom ska det finnas brist även på andra typer av vaccin.

I Asghar Farahani Shiviaris landsting Sörmland har man inte tillräckligt med vaccin kvar för att täcka behoven, och efterfrågan på det nya vaccin som kommer in är stor.

– Det kommer fler doser till Sverige på torsdag, men vi vet inte om vi får ta del av dem. I hela landet finns det ett jättebehov, säger han.

Oklart när det kommer nytt

När tillräckligt med vaccin kan vara på plats är oklart.

– Vi får inga klara besked. Det är ett osäkert läge, de flesta vårdcentraler har nästan helt slut på vaccin, säger Asghar Farahani Shiviari.

Om det råder samma brist på vaccin i hela landet kan inte bekräftas från Läkemedelsverkets håll.

– Jag kan inte verifiera det just nu, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket.

Influensavaccination

Influensavirus förändras genom ständiga mutationer. Därför måste den som vill vara skyddad vaccinera sig varje år. Att vaccinera sig är frivilligt, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man gör det om man tillhör en av följande riskgrupper:

  • personer över 65 års ålder
  • gravida efter graviditetsvecka 16
  • vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:kronisk hjärtsjukdomkronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astmaandra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).kronisk lever- eller njursviktdiabetes mellitustillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.