Hör varför Region Sörmland väljer att inte larma till SMS-livräddarna.

Inga larm till sms-livräddarna under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har flera regioner valt att inte larma ut hjärtstopp till de registrerade SMS-livräddarna som finns. Region Sörmland är en av dem.

– Vi kan inte utsätta våra sms-livräddare för risken att få covid-19, säger Marie Bennermo, chef på patientsäkerhetsenheten.

Bakgrunden är Folkhälsomyndigheterna rekommendationer om att hålla distans till andra människor för att undvika smittspridning. Men Region Sörmland betonar att det rör sig om en tillfällig paus för SMS-livräddarna.

– Vi stoppar ingenting, sms-livräddarna är en prioriterad tjänst inom Region Sörmland, säger Marie Bennermo.

Det finns omkring 3000 registrerade sms-livräddare i Sörmland. Just nu är larmen pausade till 31 augusti och hur det blir efter det finns det ännu inget beslut om.

– Vi kommer att få leva med covid-19 en lång tid framöver så nu gäller det att ta fram nya riktlinjer, utbildningar och säkerställa en god information. Sedan får man se om man kan hantera sms-livräddningen på ett annorlunda sätt i framtiden, säger Marie Bennermo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.