Inget besked om när MDH kan bli universitet

Publicerad

Ännu finns inget besked om när Mälardalens högskola kan bli universitet. Det var en av frågorna som diskuterades när representanter från de fyra Mälarstäderna träffades i Eskilstuna under torsdagen.

Sedan 2011 har Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping samarbetat i frågor som besöksnäring, infrastruktur, klimat och bostäder. I kommunerna bor sammanlagt 338 000 invånare och 16 000 företag är verksamma.

– Så här långt har vi sett till att det finns bra information om var det finns investeringsbar mark för företag och bostäder. Och vi jobbar även väldigt mycket kring Mälaren, som är dricksvatten för många, att vi tar hand om vår gemensamma sjö, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

När blir Mälardalens högskola universitet?

Under torsdagen träffades representanter från kommunerna för att diskutera den gemensamma utvecklingsplanen för 2050 och det var en fråga som var extra central – nämligen högskolan. Förra året meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Mälardalens högskola ska bli tekniskt universitet, vilket skulle gagna alla fyra kommuner. Men frågan är hur långt man har kommit i planeringen?

Få svaret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer