Foto: Per Karlsson

Socialchefen: ”Vi gör vårt yttersta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vårens oroligheter i framför allt Fröslunda men även i Lagersberg, satsade Eskilstuna kommun bland annat på aktiviteter och fältassistenter för att minska oroligheterna. Men trots det har oron fortsatt och en man mördades nyligen och en skottskadades.

Känns det här som ett misslyckande?

– Allt negativt som händer i samhället, jag anser mig inte skyldig, men påverkas naturligtvis och jag vill göra ytterligare saker för att motverka det här. Och när det gäller barn och unga tycker vi att vi har gjort ganska mycket och vi vill fortsätta våra insatser, säger socialchef Mehmed Hasanbegovic.

Oro i Eskilstuna

Varje förlust av människoliv känns tung

Men de som är skjutna och anhöriga till dem är nog inte så nöjda?

– Jag förstår att anhöriga känner sig ledsna och tagna av det som har hänt och varje förlust av människoliv känns tung och vi gör vårt yttersta för att barn och unga i Eskilstuna ska ha en alternativ väg till att dras in i destruktiva gäng, säger Mehmed Hasanbegovic.

Läs också: Efter mord och mordförsök – anhöriga har fått nog

Frivillighet att föredra

När det gäller tvångsvård av unga säger socialchefen att man hellre ser ett samarbete med de berörda familjerna på frivillig basis än omhändertaganden.

– Vi strävar så långt det är möjligt för att aktivera ungdomen och föräldrarna för att tillsammans med socialtjänsten komma till rätta med problemet, men om det inte går måste vi ju omhänderta den unga. Men med de äldre ungdomarna är det svårt att på kort tid gå in och agera förälder eller som förebild så det här måste få ta tid,  säger Mehmed Hasanbegovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Eskilstuna

Mer i ämnet