Vad tycker boende i Brandkärr om sitt område? Hör dem berätta i klippet. Foto: SVT

Hör Brandkärrsbor om området som upplevs som otryggast i Nyköping

Publicerad

Brandkärrsborna upplever en större otrygghet jämfört med övriga Nyköping, särskilt under kvällstid, enligt en rapport från polisen. Nedskräpning, skadegörelse och ungdomsgäng tycks vara bidragande faktorer till otryggheten.

Nyköpingspolisens bild är att den upplevda otryggheten i Brandkärr är hög och att kriminella konstellationer är ett problem. Dessa konstellationer upplevs vara kopplade till Brandkärr, även om aktörerna själva inte behöver vara bosatta i området. Detta framgår av de dokument, bland annat den nationella trygghetsundersökningen, som polisen och kommunen baserar sitt årliga medborgarlöfte på.

– Risken att utsättas för brott, kan vi se, är inte så mycket högre än i övriga delar av Nyköping, men otryggheten är väldigt stor, säger kommunpolis Per Lindberg.

Fokus på: Brandkärr

Inte utsatt enligt polisen

Brandkärr är ett av ett femtontal bostadsområden i Sörmland som länsstyrelsen klassar som socioekonomiskt utsatt. Men i motsats till områden som Fröslunda och Lagersberg i Eskilstuna är Brandkärr inte med på polisens uppmärksammade lista över utsatta områden, där också kriminell påverkan vägs in.

Stor befolkningsökning

Befolkningen i Brandkärr har ökat med över 47 procent de senaste 20 åren, enligt siffror från Nyköpings kommun. Från 3 200 invånare år 2000 till över 4 700 i slutet av 2020, utan att det byggts några nya bostäder.

– Trångboddheten i området har ökat och det medför vissa saker. Som ungdom kanske man inte är hemma då på kvällarna utan man kanske vistas utomhus. Och det kan få konsekvenser för hur andra boende upplever tryggheten, säger Per Lindberg.

Vad tycker några Brandkärrsbor om sitt område? Få svaret i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus på: Brandkärr

Mer i ämnet