Region Sörmlands film om passiv rökning har fått uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Se hela filmen via länken i artikeln. Foto: Region Sörmland

Internationellt intresse för sörmländsk film om passiv rökning

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av januari släppte region Sörmland filmen, ”Skydda barn mot tobaksrök” om faran med passiv rökning. Filmen har väckt stort intresse på sociala medier runt om i världen. Förra veckan publicerade WHO filmen på sin Facebook-sida.

– Det är jätteroligt och känns väldigt stort att ha varit med och tagit fram den här filmen, säger Maria Vejdal, enhetschef för hälsofrämjande arbete på region Sörmland.

FN:s världshäsosorganisation WHO publicerade filmen tillsammans med en text om att en tobaksfri miljö är varje barns rättighet och hur viktigt det är att skydda barn mot passiv rökning.

Visats 70 000 gånger på Youtube

Den animerade filmen har visats över 70 000 gånger på regionens Youtube-konto och använts av ett 10-tal andra regioner och landsting i Sverige. Dessutom kommer filmen visas på flera internationella filmfestivaler.

Filmen riktar sig särskilt till småbarnsföräldrar och syftet är att öka kunskapen om riskerna med tobaksrök och på så vis ge alla barn förutsättningar att få växa upp i en hälsofrämjande miljö.

Sörmländska föräldrar röker mest i landet

Bakgrunden till ”Skydda barn mot tobaksrök” är en satsning Region Sörmland gjorde efter att Socialstyrelsens sammanställda statistik från 2017 visat att Sörmland var det län i landet där flest barn, födda 2015, utsattes för rök i hemmet. Dessutom är det här flest pappor till spädbarn röker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.