Foto: SVT

Honungen bara en bi-produkt när intresset ökar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor under 40 år blir mer och mer intresserade av biodling. Det menar Hanna Uddling, ordförande för Biodlarnas Sörmlandsdistrikt. Och för många är det inte honungen som är det primära målet – utan pollineringen.

– Honungen är bara en bi-produkt brukar vi säga. Många vill ha två till tre samhällen i sin trädgård i syfte att pollinera trädgården, säger Hanna Uddling.

”Bästa sättet är en nybörjarkurs”

Intresset för biodling har ökat i hela landet och Sörmland är inget undantag. Bland kvinnor under 40 ökar intresset mest, vilket Hanna Uddling tycker är bra. Även om det finns konsekvenser.

– Det är viktigt att man förstår att det är djur. Man kan inte bara ställa en ställa en bikupa ute i naturen. Man måste lära sig hur man tar hand om dom, bästa sättet är en nybörjarkurs som de flesta lokalföreningar brukar ordna, säger hon.

SE INSLAGET HÄR: Blommor hjälper bin

Lavendel går hem

Vill man hjälpa den svenska bistammen kan man i sin trädgård plantera blommor som bina gillar. Maskrosor kanske ingen vill plantera, men lavendel går också bra.

– Just nu kokar det av både bin och humlor i vår lavendelbuske bredvid vår uteplats, säger Hanna Uddling.

Nektar istället för kött

Är man inte allergisk bör det inte vara någon fara med bin i sin närhet, menar Hanna Uddling.

Och för den som är skeptisk till surrande när man sitter och äter vid uteplatsen är det ofta inte bina som ligger bakom – utan getingar.

– Getingar är rovdjur som äter den mat som vi äter, bina däremot är fullt upptaga med att försöka hitta nektar och bryr sig inte om oss, säger Hanna Uddling, ordförande i Biodlarnas Sörmlandsdistrikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.