Mats Dahlin har installerat solceller på sitt hustak utanför Katrineholm. Foto: SVT

Allt fler vill ha solel: ”Bra att bli lite mer självförsörjande”

Publicerad

Allt fler svenskar installerar solceller på sina tak och sörmlänningarna är inga undantag. I år har beställningarna ökat med flera hundra procent i landet. En av de som installerat solceller på sitt tak är Mats Dahlin utanför Katrineholm.

– För mig är miljön den viktigaste aspekten och på sikt ger det ju också mindre utgifter. Det känns bra att bli lite mer självförsörjande, säger Mats Dahlin.

Fler söker bidrag

Han är en av 160 sörmlänningar som under 2016 ansökte om bidrag för att installera solceller. Sedan dess har intresset bara ökat. 2017 fick Energimyndigheten in 277 ansökningar från Sörmland.

De senaste åren har det blivit allt billigare att installera solceller. Sedan årsskiftet har regeringen höjt bidraget från 20 till 30 procent och det har ökat intresset ytterligare.

Sara Bargi, enhetschef på Energimyndigheten, säger att vi är i ett tidigt uppbyggnadsskede och att den stora ökningen inte har så stor betydelse just nu men att det kan ske förändringar längre fram.

Olika anledningar

– På sikt kan det ju bli en stor skillnad. Man kommer kanske se att elpriset på somrarna går ner för att det produceras mycket mer el och det är en möjlighet för de som vill utnyttja billig el.

Hon säger också att det finns olika anledningar till varför allt fler väljer att skaffa solceller.

– Dels är det många som tycker att det är kul att producera sin egen el, men väldigt många vill faktiskt bidra till klimatfrågan och bidra med förnybar el till energisystemet. Vissa ser också att de kan spara pengar på det, och så finns det de som tycker att det är spännande med tekniken.

Under det första året har solcellerna på ladugårdstaket täckt ungefär en tredjedel av Mats Dahlins energibehov.

– Jag är nöjd och det finns ju mer plats på taket så det kan ju hända att jag installerar fler, säger han.

Beviljat stöd för solceller, Södermanlands län

2015: 5,3 miljoner kronor

2016: 20,8 miljoner kronor

2017: 34,2 miljoner kronor

2018: 4,3 miljoner kronor (januari och februari)

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.