Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad hyresgästen Mohammad säger om Willhems agerande i Eskilstuna där vissa av hans grannar får rabatt. Foto: Albin Aghamn/SVT

Irritation mot hyresvärden Willhem i Eskilstuna: De får höjd hyra – nyinflyttade får rabatt

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolaget Willhem med 940 lägenheter i Eskilstuna ger nyinflyttade rabatt de första två åren. Nu bubblar missnöjet bland lojala hyresgäster. De får en hyreshöjning istället.

För att attrahera hyresgäster har Willhem beslutat att ge rabatt på 2 000 kronor per månad första året för vissa lägenheter.

Mohammad Khalifa har bott i Nyfors i tre år och trivs mycket bra. Området är trevligt och han är nöjd med hyresvärdens service. Däremot gillar han inte kampanjen.

– De borde även ge oss rabatt, säger han.

Får 36 000 i rabatt

Mohammad betalar cirka sjutusen kronor för tvåan han bor i med sin fru. Hans blivande granne som tar en tvåa som marknadsförs med rabatt kommer att betala 5 002 kronor första året och 6 002 kronor andra året. Totalt 36 000 kronor i rabatt.

Rami Ablahad bor med sin fru och tre barn i en trea som kostar 10  357 kronor i månaden. Han är upprörd.

– Det är orättvist. Vi har bott här i sju år och vi fick ingen rabatt när vi flyttade in.

Willhem: Gäller inte alla lägenheter

Men att ge samma hyresrabatt till lojala hyresgäster är inte aktuellt, säger Ulrika Sand som är fastighetschef på Willhem i Stockholm och Mälardalen.

– Jag kan förstå att det kan se märkligt ut för befintliga hyresgäster, men vi har inte rabatten på alla lägenheter. Vi har mycket tvåor som inte är lika attraktiva som andra, till exempel.

– Vi vill locka fler människor utanför Eskilstuna att komma och bo hos oss. Det skulle gynna hela Eskilstuna. Att erbjuda rabatt är förstås ett sätt att försöka få in hyresgäster, och det bidrar ju också till en tryggare fastighet. Det är inte så trevligt att bo granne med en tom lägenhet, säger Ulrika Sand på Willhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.