Arkivbild Foto: TT

IVO-anmälan: Kallade patient för ”jävla arab”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg har en hyrläkare som jobbade på en vårdcentral i Eskilstuna både uttryckt sig rasistiskt och slarvat ordentligt i yrkesutövningen.

Hyrläkaren jobbade på vårdcentralen under några veckor tidigt i våras och det var i slutet av mars som han ska ha kallat en patient för ”jävla arab”. Enligt anmälan ska det hela ha skett inför både patienter och personal och följdes av mycket upprörda känslor.

– Det här är första gången jag hör talas om att något sådant inträffat. Det är såklart högst olämpligt, säger Marie Portström, chefsläkare Landstinget Sörmland.

Hyrläkaren sades upp omedelbart efter händelsen.

Ifrågasätter läkarens lämplighet

I IVO-anmälan framgår även att det dagliga arbetet inte heller flöt på speciellt bra och efter att läkarens avskedats gick man igenom hans patientärenden.

– Då upptäckte man att vissa handläggningar inte var helt okej, säger Marie Portström.

Verksamhetschefen på vårdcentralen ifrågasätter till och med huruvida läkaren borde fortsätta inom yrket:

”Med detta som bakgrund […] vill jag härmed informera IVO om min oro för den aktuella läkarens lämplighet utifrån patientsäkerhetslagen samt hälso- och sjukvårdslagen.”

Undermåliga undersökningar

Sedan följer en rad patientfall där hyrläkarens handläggning ifrågasätts. Bland annat hur patienter inte fått någon information om provsvar och undersökningar som varit undermåliga.

Görs några lämplighetstest innan man tar emot hyrläkare?

– Det finns tydliga och klara rutiner när man tar emot hyrläkare. Dels ska man kontrollera gentemot Socialstyrelsen och IVO. Sedan har verksamhetschefen även skyldighet att ringa referenser, säger Marie Portström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.