Jenny Johnsson är nybliven biodlare och berättar varför hon blev det just nu. Foto: SVT

Antalet biodlare ökar: ”Jag trodde aldrig det skulle vara så roligt”

Publicerad

Intresset för att odla bin ökar. Under de senaste tio åren har medlemsantalet i Sörmlands biodlardistrikt ökat med nära 60 procent. Förra året passerade man 600 medlemmar.

– Det finns ett ökat intresse för miljö och natur, många vill ha sina äppelträd och bärbuskar pollinerade och därför skaffar de bin, säger Hanne Uddling, ordförande i Sörmlands biodlardistrikt.

I november fick Jenny Johnsson i Merlänna utanför Strängnäs överta två bisamhällen och snart är det dags att hämta in honung för första gången.

– Vi har gjort iordning ett slungrum och det ska bli spännande. Jag är nöjd om vi får 15 kg på ett samhälle. Även bivaxet kan man ta hand om, så tanken är att jag ska göra någon salva också, säger hon.

Men det är inte bara att skaffa sig ett samhälle och låta det sköta sig själv, påpekar Jenny Johnsson.

– Det är jätteviktigt att gå en nybörjarkurs, jag hade inte klarat mig om jag inte hade gått kursen och även fått kontakt med erfarna biodlare som jag kan fråga om råd, säger hon.

Nationell ökning

Sveriges biodlares riksförbund är en intresseorganisation för landets biodlare och består av 270 biodlarföreningar.

– Vi har medvind nu och passerade i dagarna 16 000 medlemmar och jag räknar med att fler kommer att droppa in under sommarmånaderna. Det vi även märker är att det blir mer och mer familjer som tillsammans bestämmer sig för att bli biodlare, säger Jonas Eriksson, förbundschef.

I och med pandemin förra året var det fler som upptäckte att de hade mer tid, menar Hanne Uddling.

– De biodlare som kanske hade fem samhällen förut kom på att nu har jag tid för 15 istället. Så det är inte bara antalet biodlare vi ska titta på utan även antalet bikupor, som jag också tror har ökat, säger hon.

Hanne Uddling, ordförande Sörmlands biodlardistrikt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.