Foto: SVT

Jägaren Johan om att jaga med hund: ”Det är jaktens Formel 1”

Publicerad

I morgon börjar älgjakten även i de södra delarna av Sverige och i många jaktlag finns en fyrbent kompis som jagat med människan sedan stenåldern.

Johan Nilsson är ordförande i Östsvenska älghundsklubben och jagar själv uteslutande med ställande hundar. Deras uppgift är att lokalisera älgen och få det att stå still så att jägaren kan smyga in och skjuta.

– Charmen med ställhundar är att du kommer väldigt nära viltet och du behöver en otrolig samverkan med hunden för att lyckas.

Tränas redan som valp

De vanligaste hundraserna bland älghundar är norskt älghund, även känd som gråhund och jämthund. Enligt Svenska Jägareförbundet används även lajkor, karelsk björnhund, hälleforsare och vit älghund.

Johans Molly är en fyraårig jämthundstik som började tränas redan vid åtta veckor när han fick hem henne.

– Man börjar redan första dagen med lydnad. Det handlar mycket om att leka fram exempelvis inkallning, vilket är en viktig del av jakten för det är inte alltid den rätta älgen som står där. Jakten är otroligt reglerad och ibland står hunden med ett djur som inte ska skjutas.

Raggar älgen

Mollys belöning under jaktperioden är när hon får ragga älg, det vill säga dra bort älgens lugg när den ligger död på marken.

– Det är ett naturligt beteende som nästan alla älghundar har. Det finns många förklaringar men det troliga är att hunden kommer från vargen och det är deras första sätt att komma in till köttet och kunna äta älgen helt enkelt, förklarar Johan Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer