Jakobsson döms mot sitt nekande, han menar att han haft rätt till ersättning i samtliga 39 fall. Foto: Bo Öhlén / Thommy Tengborg/TT

Stefan Jakobsson (SD) döms i tingsrätten för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Stefan Jakobsson dömdes idag för bedrägeri av Eskilstuna tingsrätt. Enligt domen har han bland annat låtit skattebetalarna stå för privata taxiresor och hotellövernattningar.

Det var efter ett avslöjande från Aftonbladet som Jakobssons kvitton granskades, vilket ledde till att åtal väcktes. Åtalet gäller främst taxiresor som Jakobsson, enligt domen, tagit i privat syfte men skrivit upp som tjänsteresor genom sin roll som riksdagsman. Det gäller även privata hotellövernattningar som han låtit Riksdagsförvaltningen stå för.

Jakobsson, som bor i Strängnäs kommun, har hela tiden nekat till brott och hävdat att han har haft rätt till ersättningarna.

Han döms nu för bedrägeri vid 39 tillfällen till villkorlig dom och han ska betala ett skadestånd till Riksdagsförvaltningen på 10 761 kronor.

Inför valet 2018 valde Jakobsson att lämna sin riksdagsplats.

Stefan Jakobssons advokat Carlos Costas vill inte kommentera domen. SVT Nyheter Sörmland har utan resultat även sökt Stefan Jakobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.