Ena kortsidan på den 17 meter höga bandyhallen har rests. Foto: SVT

Jättehallen tar form: ”Ryms 550 enplansvillor där inne”

Publicerad

Sörmlands första bandyhall håller just nu på att byggas på Backavallen i Katrineholm. Ett stycke klassisk idrottsmark håller därmed på att ändra skepnad ordentligt för att möta framtidens krav. Men det är ett mångmiljonbygge som också mött kritik.

Under förra veckan restes de första delarna av hallens grundkonstruktion. Arbetet ska nu fortsätta under hela våren och sommaren. Projektet håller än sålänge tidplanen och i början av oktober ska allt stå klart lagom till bandysäsongen. Det blir 12 meters fri takhöjd invändigt och den totala nockhöjden är 17 meter.

– Volymmässigt så ryms det 550 stycken enplansvillor där inne, säger projektledaren Håkan Stenström.

Kostar 115 miljoner

Kostnaden för själva hallen är 76 miljoner kronor och totalt läggs 115 miljoner på projektet. En summa som fått många att höja på ögonbrynen.

– Man kan vara kritisk till alla investeringar. Men vi har ett ansvar att investera för kommande generationer och då kostar det några kronor ibland, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Färre isytor men mer tid

En annan farhåga har varit huruvida allmänheten ska få plats i hallen och inte bara elitlag och föreningsidrott. Samtidig som hallen byggs så rivs två populära, mindre isytor på samma område.

– Det är en fråga vi måste lösa naturligtvis, men eftersom isen kommer att ligga året runt här inne så gör det att tiden blir längre för fler att kunna använda den, säger Anneli Hedberg (S), ordförande i Service- och tekniknämnden i Katrineholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.