Smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling. Foto: TT/SVT

Jätteökning av gonorré i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har gonorré ökat globalt och nationellt, och nu har smittan även spridit sig i Sörmland.

– Det är en riktigt allvarlig ökning vi ser, säger smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling.

Gonorré är en könssjukdom som framför allt överförs genom vaginala och anala samlag eller via oralsex. Vanliga symptom är att det svider när man kissar, att man får flytningar, mellanblödningar och ont i pungen.

Tidigare har länet varit relativt förskonat från det uppsving sjukdomen haft på nationell och global nivå – men inte längre.

Under 2019 har redan 26 fall rapporterats, att jämföra med 24 gonorrépatienter hela förra året.

Trend i storstäderna

Trenden med mer gonorré har varit tydlig i storstadsregionerna.

Har sörmlänningarna varit i Stockholm och hämtat hit gonorré?

Det kan inte jag säkert säga men eftersom vi sett ökningen i Skåne, Göteborg och Stockholm tidigare så får man anta att kontakterna utvidgats och att människor haft oskyddat sex, säger smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling.

Hur får man en sådan här trend att vända nedåt igen?

Om man misstänker att man fått en könssjukdom så gäller det att söka vård så snabbt som möjligt och inte ha oskyddade sexuella kontakter innan man fått vård och behandling.

Antibiotikainjektion krävs

Gonorré behandlas med antibiotika, men det räcker inte med tabletter, utan den som har drabbats behöver antibiotikainjektioner.

Ytterligare en svårighet med just gonorré är att den kan finnas som smitta lokalt på kroppen.

– Man kan till exempel ha sjukdomen i svalget och sprida den vidare därifrån. Man stoppar inte epidemin om man inte tar prov på rätt ställe och om man inte talar om hur man praktiserat sex.

Gonorré

Det vanligaste sättet att få gonorré är genom vaginala och anala samlag utan kondom. Du kan också få det av att ha munsex. Gonorré överförs genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. Sjukdomen överförs också via sperma och slidsekret.

Du kan få en gonorréinfektion i munnen eller ögonen om du får sperma eller slidsekret där.

Gonorré kan smitta via fingrar, om det finns sperma eller slidsekret på fingrarna och att fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Den risken är väldigt liten, eftersom gonorrébakterien dör snabbt när den utsätts för luft.

Du får inte gonorré genom att ta i hand eller genom att till exempel använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Källa: 1177 vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.