Marie Svensson (S) och Stefan Krstic (L) i Eskilstuna. Foto: SVT

Jehovas vittnen vill hyra arena – får rabatt av Eskilstuna kommun

Uppdaterad
Publicerad

Jehovas vittnen ska få hyra kommunens Stiga sports arena till ett rabatterat pris. Det bestämde kultur- och fritidsnämnden på måndagskvällen. Men beslutet får kritik av bland annat Liberalerna som inte tycker att religiösa samfund ska få specialbehandling.

Nämndens beslut innebär klartecken för fortsatta förhandlingar med Jehovas vittnen som vill provhyra Stiga sports arena till ett rabatterat pris vid två tillfällen, ett under hösten 2019 och ett annat tillfälle på våren 2020. Exakt hur mycket billigare det blir är alltså inte bestämt ännu – bara att det ska bli det.

Liberalerna menar att Jehovas vittnen får en gräddfil

Måndagens beslut var dock inte enigt. Sverigedemokraterna avstod från att rösta. Vänsterpartiet röstade emot. Det gjorde även Liberalerna som menar att samma prissättning ska gälla för alla.

– Det ska finnas starka skäl att göra undantag från prislistan. Jehovas vittnen har inga sådana, säger Stefan Krstic, gruppledare i Eskilstuna.

Kommunen har tidigare gjort avsteg från prislistan för konventet Folk och kultur och när Sörmlandsidrotten arrangerat aktiviteter på loven. Det är mer befogade undantag, menar han.

– Det är en arrangör som bidrar med demokratiskt arbete och jämställdhet. Nu handlar det i stället om en gräddfil för att Jehovas vittnen har många medlemmar, säger Stefan Krstic.

Kommunen: ”Det är en affärsmässig relation”

Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, håller inte med om kritiken. Att hyra ut arenan är en förutsättning för att få intäkter.

– När man för samtal med arrangören kan man eventuellt behöva göra avsteg för att kunna närma sig varandra. Det är en affärsmässig relation och jag ser inget konstigt i att man gör avsteg från prislistan, säger hon.

Kommunens förhoppning är att de rabatterade uthyrningarna ska leda till ett flerårigt avtal.

SVT har sökt Jehovas vittnen utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.