JEM bakom kulisserna

Uppdaterad
Publicerad

Junior-EM i friidrott är nu inne på sin andra dag och vi har tagit oss bakom kulisserna för att hitta mästerskapets mest intressanta historier.

En av det här mästerskapets stora stjärnor är den brittiska höjdhopparen Morgan Lake. Hon har jämförts med den svenska idrottsstjärnan Karolina Klüft, som själv tog ett guld under junior-EM år 2001. Dock började detta mästerskap för brittiskan dramatiskt.

– Jag gick in på 1,79, rev två gånger och klarade höjden på sista försöket. Det var rätt nervöst, men jag grejade det till slut, berättar Morgan Lake.

Junior-EM i friidrott

Hur känns det att vara klar för final?

– Jag är jätteglad. Imorgon ska jag vila, och så hoppas jag på en bättre start på söndag.

Vad är målet?

– Medalj vore trevligt.

Hur känns det att bli jämförd med storstjärnor som Karolina Klüft?

– Otroligt kul! Karolina Klüft är en av mina största förebilder. Jag har tittat på det hon gjorde som junior och försöker kopiera det, säger Morgan Lake.

Den yngsta talangen

För att kunna delta på mästerskapet ska man vara mellan 16 och 19 år gammal. Det finns dock en och annan 15-åring som ännu inte har hunnit fylla år. En av de är den irländska löparen Ciara Neville.

– Jag vill skaffa mig erfarenhet och springa snabbare än jag någonsin gjort, säger Ciara Neville.

Vad vill du uppnå här?

– Jag vill springa så snabbt jag kan och lära mig av de äldre tjejerna.

Neville tog sig inte till final i 100 meter men gör ett nytt försök på söndag då hon tävlar i stafett.

En kändistrupp

Inne på ett hotell i centrala Eskilstuna bor den israeliska truppen. Laget består av endast åtta deltagare men är förmodligen den mest filmade truppen under mästerskapet. Det är nämligen en dokumentärfilmare som följer en av deltagarna – löparen Ramzi Abdu Hjaber som under torsdag slog sitt personbästa och hamnade på en elfte placering i 10.000 meter.

– För tre år sedan startade vi ett projekt i södra Tel Aviv. Ett friidrottsprojekt för barn och ungdomarfrån ekonomiskt utsatta familjer. Syftet är att stötta dem både inom idrotten och i livet i stort. Hittills har det varit en stor framgång. En filmare började göra en film om gruppen och om Ramzi i synnerhet. Han började för några år sedan och har följt oss så gott som dagligen, berättar Israels lagledare Yuval Karmi.

Varför har filmaren valt att följa just Ramzi?

– För att han är den första sudanesen någonsin som har fått israeliskt medborgarskap. Han är givetvis också en av de bästa löparna i Israel, säger Yuval Karmi.

Hur känns det att vara här i Eskilstuna och tävla för Israel?

– Det känns bra. Jag har äntligen fått chansen att springa i ett internationellt mästerskap och representera Israel, säger Ramzi Abdu Hjaber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Junior-EM i friidrott

Mer i ämnet