Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny berätta om dagen som fick henne att snabbt vilja flytta från Eskilstuna. Foto: Fanny Asplund/SVT

Jenny fick nog av våldsvågen i Eskilstuna – flyttade från stan

Uppdaterad
Publicerad

Under sin tid som Eskilstunabo blev Jenny vittne till våldsamma händelser, drogförsäljning och skadegörelse när hon bodde i stadsdelarna Fröslunda och Bellmansplan. Men det var i maj förra året, när en man sköts till döds precis vid hennes lägenhet, som hon fick nog och valde att flytta från Eskilstuna.

När SVT träffar Jenny i hennes hus på landet ett tiotal mil från Eskilstuna berättar hon att hon har en nära relation till sina syskonbarn och att de träffas ofta. Men under hennes tid i Eskilstuna gick det till slut så långt att hon inte ville att de skulle komma på besök, bland annat då hon kände att det inte var tryggt att ta dem till lekparken.

– När de frågar, ”varför kan vi inte gå till lekparken?”, ska jag säga då att ”det kan ligga narkotika här och sedan kanske det kommer någon och ska slå in dörren här”? Det kan jag ju inte förklara för en unge som är tre, fyra, fem år, säger hon.

Dödsskjutning blev droppen

Hon och sambon hade en dröm att köpa hus och flytta ut på landet, men det var inte bestämt när eller var. Men efter dödsskjutningen på Bellmansplan ville Jenny genast flytta.

– Jag var redo att packa direkt, säger hon.

Hur många som fattat liknande beslut som Jenny på grund av kriminalitet i Eskilstuna är okänt. Det är fortfarande fler som flyttar in än ut ur kommunen, och enligt Eskilstuna kommun visar mätningar att våldsdåd och kriminalitet inte har påverkat bilden av Eskilstuna hos personer utifrån.

Hör Jenny berätta om dagen hon bestämde sig för att flytta i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.