JO menar att en del i kommunens förklaring är en efterhandskonstruktion och riktar nu kritik mot hanteringen av ärendet. Foto: TT

JO kritiserar Nyköpings kommun efter uthyrningsbråk med Alternativ för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings kommun sa nej när Altenativ för Sverige ville hyra en lokal. Men det hela gick inte rätt till konstaterar Justitieombudsmannen (JO) som nu riktar kritik mot kommunen som brustit i obejktiviteten.

Hösten 2020 kontaktade det politiska partiet Alternativ för Sverige Nyköpings kommun för att få hyra en lokal till ett medlemsmöte. Kommunen sa nej och hänvisade till två punkter i den lokala uthyrningspolicyn. Dels befarade kommunen att det kunde bli bråk och störning av den allmänna ordning, dels hyr kommunen inte ut lokaler möten som kan strida mot kommunens policy när det gäller delaktighet, jämställdhet, mångfald och integration.

En representant för partiet nöjde sig inte med svaret och krävde en förklaring. När förklaringen uteblev anmäldes kommunens hantering till JO.

JO inledde en  utredning och efterfrågade beslutsunderlag. I det skedet backade kommunen och menade att beslutet att inte hyra ut lokal grundades enbart på risken för ordningsstörning och inte att mötet kunde strida mot gällande policy. Detta resonemang framstår enligt JO som en efterhandskonstruktion.

På torsdagen meddelade JO sitt beslut. JO kritiserar kommunen för att partiets företrädare aldrig fick någon utförlig motivering när han efterfrågade det.

Kommunen får också kritik för att hanteringen av ärendet inte har levt upp till regeringsformens krav på objektivitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.