Johan Pettersson försvann i april 2002 och hittades efter två veckor mördad. Hovrätten slog senare fast att han mördats på grund av att han var homosexuell.

Johan mördades för att han var homosexuell

Publicerad

De senaste tio åren har närmare 8 000 personer anmält att de utsatts för olika typer av hatbrott på grund av sin sexuella läggning. Johan Pettersson i Katrineholm var en av dem som miste sitt liv för att han var homosexuell. Hans fall var det första där hovrätten slog fast att det handlade om ett hatbrott med sexuell läggning som motiv.

Johan Pettersson vilar på Skogskyrkogården i Katrineholm. I början av maj hade det gått exakt 15 år sedan han begravdes. Johan hade i dag varit 43 år, men i stället blev han bara 28. Natten mellan den sjätte och sjunde april 2002 blev hans sista.

Katrineholms Kuriren följde hela händelseförloppet på nära håll. Journalisten Henrik Wising berättar om det hänsynslösa mordet:

Johan Pettersson föddes den 10 oktober 1973 som den yngsta av tre bröder. Han hade en lätt CP-skada och hans pappa berättar att Johan älskade att rida och lyssna på musik och att han var en ganska vanlig grabb.

Gärningsmannen lurade Johan

Lördagen den sjätte april beställde Johan Pettersson en taxi för att ta sig till Statt, ett uteställe i centrala Katrineholm där han var stamgäst. Han var ensam men inne på klubben tog han kontakt med en 27-årig man genom att ge honom en lapp med sitt telefonnummer.

Förhör med vittnen kommer senare att visa hur 27-åringen uttryckte avsky mot att en homosexuell visade intresse för honom.

– Det spekuleras att den här personen, som sedan dömdes som gärningsman, gav sken av att vara intresserad av Johan. Att det var så han drev med Johan och förde honom bakom ljuset, säger Henrik Wising.

SE HELA REPORTAGET: Berättelsen om Johan-mordet i Katrineholm

Fick halsen avskuren

Stadshotellet i Katrineholm.

Dörrvakten såg Johan lämna Statt tillsammans med gärningsmannen och en taxichaufför såg Johan gå över Vasabron med en okänd man. Efter det var Johan spårlöst försvunnen i två veckor tills polisen fick in ett tips. Någon hade uppmärksammat en fläck som kunde vara blod på baksidan av AVA-huset.

Det som framgår av förundersökningen är att Johan Pettersson hade fått halsen avskuren och att han knivhöggs flera gånger. Mordvapnet hittades dock aldrig.

– Man hittar honom gömd i en dagvattenbrunn i ett dåligt skick där man också kan se att han på något sätt har blivit skändad eller förnedrad. Han har ju till exempel inga byxor eller underkläder på sig, berättar Henrik Wising.

Johan hittades i en brunn bakom AVA-huset i Katrineholm.

Anhörig hjälpte gömma Johans kropp

Johan Petterssons mördare greps redan innan Johans kropp hittades. Vittnesuppgifter kunde tidigt leda polisen till den 27-åriga mannen som misstänktes för försvinnandet. I mannens soprum hittade polisen två plastkassar med bland annat Johans sönderklippta körkort och mannens egna kläder med Johans blod på.

Men förundersökningen visar att 27-åringen inte var ensam.

– Vad vi vet är att gärningsmannen dyker upp hemma hos en anhörig, kallar ut den och de två försvinner ut i natten. Polisen har spekulerat i om det kan vara så att de två hjälptes åt att gömma Johans kropp. Att Johan redan hunnit bli mördad i det här skedet, säger Henrik Wising.

Unikt fall i Sverige

Gärningsmannen dömdes till livstids fängelse och hans anhöriga fick ett års fängelse för skyddande av brottsling. Men de två männen dömdes mot sitt nekande.

Tingsrätten ville inte heller slå fast att det bakomliggande motivet var att Johan var homosexuell. Fallet togs dock upp i hovrätten, där domen fastställdes och domen blev även den första i Sverige där en hovrätt slog fast att det handlade om ett hatbrottsmord med sexuell läggning som motiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pride i Sörmland 2017

Mer i ämnet