Johan Rocklind (S) lämnar uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Gnesta under det här året. Foto: SVT

Johan Rocklind (S) kliver av som kommunalråd i Gnesta – siktar på ny ledarroll

Publicerad

Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, lämnar sitt uppdrag någon gång under 2022.

– Jag har sagt att jag sitter kvar som längst året ut. Men det kan teoretiskt sett även betyda att jag lämnar redan innan valet. Det beror på att jag vill ha en juste överlämning till den person som ska efterträda mig.

För tre mandatperioder sedan blev Johan Rocklind kommunstyrelsens ordförande i Gnesta. Nu har han haft den rollen i 12 år – och planerar inte för ett 13:e.

– Det är blandade känslor. Lite tufft och vemodig. Jag har tyckt det varit roligt. Samtidigt – när ett kapitel stängs öppnas ett nytt, säger han.

Siktar på ny ledarroll

Vad det är för nytt kapitel vet han inte i dagsläget. I den politiska karriären och även i tidigare yrkesliv har han axlat ledarroller; inom fackföreningsrörelsen, idrottsrörelsen och bildningsförbund.

– Ja, det blir väl någon form av ledarroll även i framtiden. Jag har alltid haft en sådan... eller getts utrymme att ha en ledarroll.

Lämnar inte politiken helt

Är det läskigt att inte veta exakt vad man ska göra?

– Ja, det är lite läskigt. Men jag vet många personer som släppt taget och provat något nytt. Det är inspirerande. Det finns många olika möjligheter. Som 37-åring är man långt ifrån färdig.

Lämnar du politiken helt?

– Så länge ett nytt arbete medger det, så har jag inga planer på att lämna den helt. Samtidigt vill jag inte heller stå i vägen för någon annan person, så vi får se.

– Jag är dessutom invald och sitter i Europarådets kongress och den mandatperioden sträcker sig fyra år till. Det uppdraget har jag inte heller tänkt släppa helt.

Valberedningen söker efterträdare

Processen att hitta en efterträdare till Johan Rocklind är redan igång. Frågan ligger hos valberedningen och inget namn är klart.

– Jag vet att det finns åtminstone ett par kompetenta namn som kan fylla skorna efter Johan, säger ordföranden för socialdemokraterna i Gnesta, Peter Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.