Det brukar spritta i benen på korna efter en lång vinter inomhus. Foto: arkivbild TT

Ska du titta på kosläpp i helgen? Tänk på det här

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det dags för kosläpp på gårdar runtom i Sörmland. Gå gärna och titta på de ystra klövdjuren, men glöm inte att tvätta händerna före och efter, är Jordbruksverkets budskap.

Ännu ett tydligt vårtecken närmar sig, kosläppen som får folk att vallfärda till djurgårdar runtom i länet. Ett bra tillfälle att lära sig mer om lantbruket och se vägen för det som produceras på gårdarna. Men Jordbruksverket trycker i ett pressmeddelande på vikten av god handhygien.

Bakterie kan göra människor sjuka

Ehec-bakterier, en variant av E.coli-bakterier som lever i tarmen hos idisslare, kan om de överförs göra människor sjuka. Enligt Jordbruksverket har det mellan åren 2012 och 2016 rapporterats in mellan knappt 500 och drygt 600 fall per år.

Tvätta före och efter

”Man ska tänka på att tvätta händerna och ha koll på små barn så att de inte stoppar in en smutsig napp eller fingrar i munnen. Att tvätta händerna före och efter kontakt med djur och deras närmiljö minskar risken för överföring av smittor mellan djur och människor”, säger Mariann Dahlquist på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Jordbruksverket förordar tvål och vatten för att minska risken att smittämnen förs vidare.

Några av de sörmländska gårdarna som bjuder in till kosläpp i helgen är Julita utanför Katrineholm, Öknaskolan utanför Nyköping och Womtorp utanför Eskilstuna.

TIPS FÖR ATT UNDVIKA SMITTA

  • Ta del av den hygieninformation du får på gården och läs eventuella skyltar.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter du varit i kontakt med kor, får och getter eller deras närmiljö.
  • Tvätta alltid händerna innan du äter.
  • Undvik att äta i djurens närmiljö.
  • Hjälp barnen med handtvätten.
  • Ha inte picknick i beteshagar där det går kor, får och getter.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.
  • Ha uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.