Person håller en rosa hink och trädgårdshandskar utomhus vid ett rött trähus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När grodor och paddor varje vår vandrar mot sina sommaruppehåll för att lägga sina ägg är trafiken ett stort hot. Därför tog 23-åriga Josefin Sjöberg saken i egna händer – bokstavligt talat. Men det är inget Trafikverket uppmuntrar till. Foto: Jacob Hede/SVT

Josefin, 23, mobiliserar Gnestabor till räddningsinsats – för grodor

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har Josefin Sjöberg under april och maj vandrat fram och tillbaka längs en 300 meter lång vägsträcka i Gnesta. Hon är utrustad med reflexväst, pannlampa, hink och handskar. Målet är att rädda grodor och paddor från att bli överkörda.

I år har fler Gnestabor valt att rycka ut till undsättning för groddjuren.

– Jag har varit intresserad av grodor sedan jag var liten. I år ville jag göra någonting extra, säger hon.

I en lokal grupp på sociala medier valde Josefin Sjöberg att informera sina grannar om vilken vägsträcka som allra flest grodor och paddor rör sig över.

Inlägget fick god spridning och många svar. Nu är hon inte längre ensam på sina grodpromenader längs med Östra storgatan.

– Vi är fler som hjälper till nu, det är jättebra, säger hon.

Trafikverket uppmuntrar inte Josefin Sjöbergs metoder. Hör miljöspecialisten Linnéa Hedman Söderström berätta mer om det i klippet nedan.

Grodvandring

Varje vår rör sig grodorna från sina vinterboningar till sommaruppehållet, där de lägger sina ägg.

– De kommer ut på kvällarna i april och maj, efter skymning. Bara det inte är för kallt. De väljer alltid samma väg också, år efter år, oavsett vilka hinder de stöter på, säger Josefin Sjöberg.

Grodövergångar

Även Trafikverket är involverade i insatser för att underlätta groddjurens vandring mot sommarsäkerheten. Det är ju deras vägar som utgör det största hotet på färden.

På 72 ställen runt om i landet finns grodövergångar som på ett säkert sätt forslar groddjuren över, eller snarare under, vägarna.

Nu uppmanar Trafikverket allmänheten att tipsa om vägsträckor som särskilt många grodor passerar för att utreda om grodtunnlar kan grävas där.

En groda är på väg över en väg, billyktor närmar sig i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverket vill ha tips från allmänheten om de värsta vägsträckorna för att bygga eventuella grodövergångar – men uppmuntrar inte folk ”att göra det själva”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.