Kameror och låsta dörrar – då blev det lugnt på Rekarne

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera incidenter under förra året tog skolledningen på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna till krafttag. Nu är dörrarna låsta och övervakningskameror uppsatta i korridorerna. Och insatserna har gett resultat, enligt skolans elever och rektor.

– Vi hade en oro och ett bekymmer med tryggheten. Nu har vi en fantastisk stämning på skolan, säger Jens Axdorph, rektor.

Kraftiga smällare

Under förra året inträffade flera incidenter på Rekarne. Bland annat gick krafitga smällare av vid fem tillfällen. En av gångerna under en öppet hus-kväll då mycket folk befann sig i skolan. Dessutom har man haft ett problem med obehöriga som rört sig i skolans lokaler.

Detta ledde till att ledningen tog till krafttag mot otryggheten. En av insatserna har varit att låsa dörrarna så att bara skolans elever och personal kan ta sig in.

– Innan eleverna vande sig att använda sina nyckelkort vid ytterdörrarna tog vi hjälp av Securitas med in- och utsläpp. Det var ett ganska stort beslut att ta. Skolan har varit öppen förut, men nu var vi tvungna för att obehöriga inte skulle ta sig in, säger Axdorph.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.