Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka platser som kan bli aktuella för kameraövervakning. Tobias Davidsson, säkerhetschef på Nyköpings kommun, berättar hur de tänker kring den personliga integriteten. Foto: TT/SVT

Kameror ska förebygga brott i Nyköping – här är platserna som kan bli aktuella

Publicerad

Mer kameraövervakning för att förebygga brott som skadegörelser – det planerar Nyköpings kommun för nu. Vilka platser och hur många kameror det blir är ännu inte bestämt, men förhoppningen är att allt ska vara klart innan året är slut.

Kamerabevakning har diskuterats i flera år i Nyköpings kommun. Sedan tidigare har polisen kameror uppsatta på vissa platser och nu är planen att kommunen ska sätta upp egna kameror.

– Det är en del och ett verktyg i vårt brottsförebyggande arbete och även trygghetsskapande, säger Tobias Davidsson, säkerhetschef på Nyköpings kommun.

Säkerhetschefen: ”Bra komplement”

Enligt Tobias Davidsson är kamerorna bara en del i kommunens brottsförebyggande arbete, som också inkluderar fysisk närvaro, belysning och samverkan med polis.

– Vi ser det här som ett bra komplement, säger han.

Oklart var kamerorna placeras

Exakta platser för kamerorna är inte bestämt i nuläget, men det finns platser som har diskuterats. Enligt Davidsson görs analyser för att kunna ta beslut om var kamerorna i slutändan ska sitta. Då kollas det bland annat på var det sker skadegörelser.

I videon: Hör vilka områden som kan bli aktuella för kamerabevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.