Kamratposten för 125 år sedan.

Nyköpingslärare bakom en av världens äldsta barntidningar

Publicerad

Sveriges äldsta barntidning Kamratposten fyller 125 år i år. Det firas i tidningens födelsedagsstad Nyköping där man bland annat får bläddra i gamla exemplar och höra berättelsen om läraren som skapade tidningen.

Folkskolans barntidning – så hette Kamratposten när läraren Stina Quint bestämde sig för att göra landets första tidning för barn och ungdomar.

Året var 1892 och Quint, som då jobbade på Arnö skola utanför Nyköping, ville att barn i alla samhällsklasser skulle lära sig läsa. Tanken var att göra en lättläst tidning för att få barn att läsa på fritiden och 125 år senare är Kamratposten, som tidningen döptes om till 1950, fortfarande lika aktuell.

Världens äldsta barntidning

Idag kan man djupdyka i Kamratpostens historia på Kulturhuset Slottsvakten i Nyköping. Bland annat ska Nyköpingsförfattaren och docenten i litteraturvetenskap Sonja Svensson föreläsa utifrån sin avhandling om Folkskolans barntidning.

Sonja Svensson. Foto: Privat

– Det visade sig att Quints tidning inte bara är Sveriges utan även en av världens äldsta barntidningar, som fortfarande ges ut idag, säger Sonja Svensson som gått igenom alla världens barntidningar.

– Stina Quint hade kontakt med alla stora barnboksförfattare och illustratörer och det var inget dåligt för en skollärarinna. Hon var enormt duktig på att få med folk och åkte runt till kända författare och illustratörer som skrev på en lista där de lovade sin medverkan i tidningen.

Listan med namnteckningar ska visas upp under föreläsningen och några av de kända namn som dyker upp där är Carl Snoilsky, Viktor Rydberg och Ottilia Adelborg.

Barnens år firas

Förutom föreläsningen bjuds Kulturhusets besökare på en bildutställning och möjlighet att bläddra i gamla exemplar av Kamratposten och tidningen Lyckoslanten, en tidning som i 90 år skickats ut till barn med syftet att skapa intresse kring ekonomi och sparande.

Det är Kulturhuset Slottsvakten och Nyköpings hembygdsförening som står bakom firandet av barnens historia. Något som ska hållas igång under hela året då även den svenska folkskolan firar 175 år.

– Det är ju sportlovsvecka nu och jag hoppas att det kommer många barn och ungdomar till utställningen. Vi har ju möbler från 1800-talet i Kulturhuset så jag hoppas att man kan känna av atmosfären från tiden när tidningarna skapades, säger Eva Andersson, ordförande i Nyköpings hembygdsförening.

Folkskolans barntidning

Folkskolans barntidning kom ut 16 mars 1892.

Då kostade tidningen 1 krona och 15 öre att prenumerera på under ett helt år.

Till en början var tidningen mer som en sagobok än en tidning, fylld av berättelser och svartvita illustrationer.

Varje tidning hade åtta sidor.

Folkskolans barntidning fick namnet Kamratposten år 1950.

Än idag är Kamratposten en populär barntidning med närmare 50.000 prenumeranter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.