Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När får man plocka små kantareller? Hör Karita Thomé svara på det i klippet. Foto: SVT

Kantareller och ”skogens kyckling” – rekordtidig svampsommar

Publicerad

Mitten av juni och redan har rapporter om kantareller dykt upp på flera platser i landet. Bland annat i Strängnäs har skogens guld hittats.

Kantareller, karljohanssvamp, champinjon och svavelticka, även kallad skogens kycklig. Det har hittats i de svenska skogarna.

– De tidigare kantarellerna är blek kantarell. Normalt brukar de möjligtvis sticka upp i mitten av juli, så det är ovanligt tidigt i år, säger svampkonsulenten Karita Thomé i Strängnäs.

Anledningen till den tidiga svampsommaren är vädret.

– Mycket svamp kommer om det har varit varmt och sedan regnat. Det är ju ungefär så vädret har varit nu, att det har varit sommarvarmt i maj och nu har det regnat de sista dagarna.

Att plocka kantarellerna som fortfarande är små har lett till debatt på sociala medier. Hör Karita Thomé berätta om när man får plocka kantarellerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.