Anneli Hedberg (S) i kommunstyrelsen i Katrineholm uppmanar till rökfria badplatser och parker. Foto: TT / SVT

Katrineholm inför rökfria badplatser: ”Vill få folk att tänka till”

Uppdaterad
Publicerad

En ny tobakslag träder kraft i sommar. Men kommunstyrelsen i Katrineholm saknar både rökfria badplatser och parker i lagstiftningen.

Den nya tobakslagen som träder kraft den första juli 2019 innebär rökförbud på bland annat idrottsplatser, lekplatser, uteserveringar och entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till. 

Kommunstyrelsen i Katrineholm tycker inte att det räcker. De har kompleterat med ett eget beslut om rökfria badplatser och parker.

Sätter upp skyltar

– Vi har tittat på den lagstiftning som kommer gälla den första juli. Där saknar vi badplatser och parker. Vi kan inte förbjuda rökning men vi kan uppmana om det, säger Anneli Hedberg (S), ordförande i folkhälsoutskottet i Katrineholms kommun. 

Skyltar ska uppmana till en rökfri miljö.

– Vi kan inte bötfälla någon men vi tror att skyltningen kan göra att många tänker till och att det ger någon effekt. Det är en politisk signal att visa att barn och andra känsliga personer inte ska få rök i sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Katrineholm

Mer i ämnet