Annelie Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Katrineholm satsar på musikstolpar vid utegym

Publicerad

I dag, måndag, invigdes en musikstolpe med högtalare vid utegymmet i Valla. Det är det första av fem utegym som ska få den här nya, än så länge ganska ovanliga, utrustningen.

– Utegymmen, som vi satsar stort på i Katrineholm, är till för att fler ska röra på sig, både barn, vuxna och äldre. Och får man dessutom sin favoritmusik till, så tror vi att det kan motivera ännu mer, säger Annelie Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun.

Invigningen av den första musikstolpen i kommunen hölls i närvaro av förskolebarn från Valla, som bjöds på fika och glass.

Ansluter via telefonen

För att få musik till träningspasset kopplar man alltså upp sig mot stolpens högtalare med sin mobiltelefon. Det gör man genom att slå på telefonens Bluetooth-funktion, leta upp musikstolpen, som heter Music Receiver, och ansluta till den. Sedan är det bara att spela sin favoritmusik, som då hörs ur högtalaren på stolpen. 

Men hur ska man komma överens om det är flera som tränar samtidigt och vill ha sin favoritmusik?

– Ja, det blir intressant att se hur det kommer att fungera. För den som kommer först äger liksom musiken, tills man lämnar området. Men är man många kanske man kan prata med varandra och komma överens.

Finns i ett fåtal kommuner

Resterande fyra musikstolpar ska sättas upp vid utegym runtom i Katrineholms kommun under hösten.

– De här musikstolparna finns bara i några få kommuner sedan tidigare, vad vi vet. Och vi tror att det här är den första i Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer