Foto: SVT

Kommunalrådet vill undanta hela Katrineholm från boendelag: ”Vi behöver få andrum”

Publicerad

32 kommuner i Sverige har fått tillstånd av regeringen att peka ut områden där asylsökande inte får bosätta sig och fortfarande ha rätt till dagsersättning. En av dem är Katrineholm – där kommunstyrelsens ordförande vill att undantaget ska omfatta hela kommunen.

Det är lagen om eget boende (ebo) som utvalda kommuner nu får tillåtelse att göra ett undantag från. Lagen säger att den som söker asyl har rätt att ordna boende på egen hand var den villl. Men med det nya undantaget har den som väljer att bosätta sig i ett område som klassas som utsatt inte rätt till någon ekonomisk ersättning från stat eller kommun.

Syftet med undantaget är att kommuner som har haft ett högt tryck på asylsökande ska underlättas och att inflyttningar till andra kommuner ska öka.

Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm, vill att inte bara att vissa delar, utan hela kommunen, ska klassas som ett utsatt område.

– Det har vi varit i flera år och nu behöver vi få andrum, säger han.

Hör Göran Dahlström berätta mer i klippet ovan.

Kommunerna som omfattas av lagen

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.