Katrineholmare misstänks ha eldat upp grannens döda ko

Publicerad

Lukt och rök fick boende i närområdet att höra av sig till kommunen. När miljöinspektören kom till gården hade någon stoppat en död ko i en förbränningsugn. Eldandet misstänks ha inneburit en ökad risk för smittspridning, och nu åtalas fastighetsägaren i Nyköpings tingsrätt.

Det var inte första gången som miljökontoret fick information om att mannen ägnat sig åt otillåten eldning. Därför gjorde inspektören ett oanmält besök. På gården mötte hon enligt förundersökningen fastighetsägaren, som erkände att han just stoppat ett kadaver av en kviga i ugnen.

Tillhörde en granne

Djuret ska ha tillhört en lantbrukare i närområdet. Lantbrukaren uppgav för miljöinspektören att det var smidigt att elda kroppen i närheten i stället för att skicka iväg den.

Men reglerna kring döda djur är strikta. De måste hanteras på ett visst sätt för att undvika smittspridning. I vissa fall är det tillåtet att elda kroppar, men då måste ugnen vara rätt dimensionerad och godkänd av Jordbruksverket. Den här ugnen var inte godkänd, och enligt åklagaren finns det då risk att eventuell smitta sprids via restprodukter.

Säger sig inte minnas

Besöket ledde till att fastighetsägaren polisanmäldes för brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter. Trots sitt inledande erkännande har mannen i polisförhör sagt att han inte minns att han eldat något otillåtet i sin panna.

Den som bryter mot den aktuella lagen kan dömas till böter eller högst två års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer