Katrineholmsföretaget Formbetong anlitade illegal arbetskraft, nu döms det av tingsrätten. Foto: SVT

Katrineholmsföretag döms för att ha anlitat illegal arbetskraft

Publicerad

Katrineholmsföretaget Formbetong använde utländsk personal utan arbetstillstånd. Det slår Nyköpings tingsrätt fast i en dom. Företaget ska nu betala en särskild avgift till staten på 136 500 kronor.

Enligt domen har företaget anlitat tre personer från utlandet som saknar arbetstillstånd i Sverige. Personerna var anställda under perioder 2017 och 2018. 

Formbetong menar dock att man inte har haft uppsåt att anställa illegal arbetskraft. Företaget menar att en konsult har utfört rekryteringen och att man utgått från att denne skulle kontrollera att det fanns arbetstillstånd. SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med företagets juridiska ombud som inte vill kommentera ärendet ytterligare.

Döms till avgift

Tingsrätten anser att det inte finns någon bevisning som stödjer Formbetongs påstående. Det finns inte heller något som stödjer att företaget på något annat sätt ska ha försäkrat sig om att de anställda hade arbetstillstånd. Formbetong döms därför till att betala en särskild avgift till staten.

Företaget stämdes i augusti då det anklagades för att ha utnyttjat utländska arbetare, Formbetong har nekat till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.