Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som hände när Kim Parlin räddade livet på maken Tony när hans hjärta stannade en natt i mars. Foto: SVT

Kims kamp mot döden räddade livet på Tony – höll igång hjärtat i väntan på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Tony Parling i Vagnhärad har sett döden i vitögat. En natt i mars stannade hans hjärta men tack vare sin fru Kim fick han livet tillbaka. Nu vill båda berätta om vikten av att fler lär sig hjärt- och lungräddning.

Hade det inte varit för Kim Parlings kunskaper i hjärt- och lungräddning (HLR) hade hon mycket väl kunnat vara änka. När maken Tonys hjärta stannade fick hon kämpa i 14 minuter med att hålla honom vid liv i väntan på ambulansen.

– Till sist var jag helt slut. Det är en obeskrivlig känsla, säger hon.

Det har nu gått drygt ett halvår sedan den där dramatiska natten i mars. Tony är på bättringsvägen och har börjat arbeta två timmar om dagen.

Vill att fler ska lära sig

Han är angelägen om att fler människor lär sig grundläggande HLR på samma sätt som Kim. Hon hade i sitt yrke hållit i HLR-utbildningar och kände sig trygg när det hon övat inför blev allvar.

– Det satt som handen i handske och kände verkligen att jag kunde det här.

I klippet berättar Tony och Kim Parling om natten när livet hängde på en skör tråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.