• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Miljöinspektören David Aronsson ser det nya beskedet som början på slutet för processen som pågått sedan 2019. Foto: Albin Aghamn

Klart: Nu ska miljöfarliga batterimassan i Eskilstuna bort

Publicerad

Den utdragna processen om den miljöfarliga batterimassan i Eskilstuna ser ut att närma sig ett avslut. Nu har företaget El-kretsen tagit på sig att stå för bortforslingen efter att deras underleverantör Urecycle gått i konkurs.

– Det var vi som en gång samlade in batterierna och vi har följt det här sedan det uppdagades, säger vd:n Martin Seeger.

Ärendet har varit en följetong sedan 2019 då det kom fram att 700 ton miljöfarlig batterimassa dumpats på en industritomt i Eskilstuna. Stora mängder avfall hade olagligen dumpats även på andra ställen och sedermera dömdes fyra män för grovt miljöbrott.

Men batterierna har stått kvar på tomten i Eskilstuna och förra sommaren packades den giftiga massan om i nya säckar för att den inte skulle spridas i omgivningen.

Batteriskandalen

”Inte prövad”

Företaget Urecycle som skulle ha tagit bort säckarna gick i konkurs tidigare i år och nu har deras uppdragsgivare El-kretsen tagit sig an uppdraget.

– Vi har inte ett juridiskt ansvar eftersom saken inte är prövad, det är inte solklart vem som har det miljörättsliga ansvaret. Att behöva vänta på ytterligare en lång juridisk process hade varit ett sämre alternativ. Det viktiga är att materialet äntligen blir omhändertaget, säger Martin Seeger.

Ska brännas

I ett tidigare skede har de redan betalat för att bli av med massan men eftersom Urecycle gick i konkurs får de nu betala igen.

– Totalt sett handlar det om mångmiljonbelopp.

Han säger att El-kretsen har infört nya rutiner för att ha bättre koll på underleverantörerna i fortsättningen.

– Det har varit en viktig del även tidigare men något vi måste lägga ännu mer krut på.

Nu kommer materialet att forslas bort till en förbränningsanläggning i Närke.

Fortfarande ligger det ett antal säckar med batterimassa kvar under jord på samma fastighet men vad som händer med dem är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet