Vingåker ger klartecken till asylsökande ungdomar, och ungdomar med tidsbegränsat uppehållstillstånd, som är mellan 18-20 år att påbörja en gymnasieutbildning. Foto: SVT

Klart: Vingåker låter asylsökande upp till 20 år få rätt till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden i Vingåker har beslutat att asylsökande ungdomar mellan 18 och 20 år, som bor i kommunen, ska ha samma rätt som andra ungdomar att påbörja nationella program på gymnasiet.

Enligt beslutsunderlaget blir det dyrare för kommunen på kort sikt, men positivt i längden. Ungdomarna finns i landet och behöver en fungerande tillvaro, oavsett om de kommer att stanna i Sverige eller inte, resonerar utbildningschefen i sitt förslag till beslut.

Majoritet sa ja

Under onsdagen fick barn- och utbildningsnämndens politiker ärendet på sitt bord.

– Alla partier, utom SD som reserverade sig, ställde sig bakom förslaget, säger Helena Edrenius (S), ordförande i nämnden efter onsdagens sammanträde.

Enligt Skolverket behöver kommuner inte erbjuda gymnasieutbildning för asylsökande som fyllt 18 år.

Men för de kommuner som ändå önskar göra det finns inga hinder att låta asylsökande upp till 20 år påbörja ett gymnasieprogram. Den vägen väljer alltså Vingåkers kommun att gå.

Berör ett 20-tal

Beslutet berör i dagsläget cirka 20 asylsökande ungdomar från Vingåkers kommun som läser på gymnasieskolans språkintroduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.