Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klass 1-varning i Sörmland. Så blir vädret i länet. Foto: SVT

Ny klass 1-varning i Sörmland: SMHI varnar även för ishalka

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har sedan i söndags utfärdat en klass 1-varning för snöfall i hela Sörmland och flera närliggande regioner. På måndagseftermiddagen utfärdades ytterligare en varning om besvärligt väder från väderinstitutet, den här gången för väntande ishalka.

Snön har kommit till Sörmland och det kommer mer under måndagen. Så pass mycket att SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i hela länet.

– En del snö har passerat under dagen, och kommer röra sig bort under kvällen. Men redan på måndag förmiddag kommer ett nytt snöfall med fem till tio centimenter snö och det är det som SMHI har varnat för, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SVT.

Varnar för halt väglag

Redan under måndagskvällen väntas snöfallet övergå i regn, och på tisdagsmorgonen väntas minusgrader, vilket kan orsaka trafikproblem när det fryser på. Polisen uppmanar nu folk att köra försiktigt, sänka hastigheten och hålla avstånd till andra bilar, efter att flera trafikolyckor har inträffat i länet till följd av vädersituationen.

Vid 14-tiden på måndagseftermiddagen utfärdade SMHI ytterligare en klass 1-varning, den här gången för ishalka. Den gäller på tisdag förmiddag då det finns risk att våta vägbanor fryser på. Varningen för snöfall kvarstår åtminstone till och med natten till tisdag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikolycka på E4 i höjd med Vagnhärad skapade långa köer under söndagseftermiddagen. Ingen person kom till skada.

Vad innebär en klass 1-varningarna?

Visa

Klass 1 är den lägsta klassens varning, en varning för besvärligt väder. Här nedan följer SMHI:s definition av vad som klassas som klass 1. Mycket besvärligt väder definieras som klass 2 och extremt väder som klass 3.

Klass 1 snöfall

Vid snöfall utfärdas den där det väntas 5 millimeter eller mer (i smält form) inom sex timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Klass 1 ishalka

Plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom sex timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer