Planen är att skolorna ska genomsökas efter skoltid. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT

Knarkhundar ska söka igenom Eskilstunas skolor

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas skolor ska regelbundet genomsökas av knarkhundar. Det vill den politiska majoriteten i kommunen.
– Vi vet att det förekommer både innehav och försäljning, vi vill göra våra skolor till platser som är fria från narkotika, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Förslaget kommer från det nya brottsförebyggande råd som den politiska majoriteten, bestående av S, M och C, format. Även Sverigedemokraterna har sagt sig vara för förslaget. Det förekommer redan att knarkhundar söker igenom skolor om det finns misstankar om att det förvaras narkotika, men med det nya förslaget skulle genomsökningarna bli regelbundna och förebyggande,

”Vi får inte vara naiva”

– Vi vill hitta ett sätt att mer rutinartat och metodiskt göra våra skolor helt fria från narkotika, säger Jimmy Jannson (S)

Men är inte det lite extremt med hundpatruller som söker igenom skolor?

– Jag tycker det är ganska rimligt, vi får inte vara naiva. Vi vet att missbruket är utbrett, antingen sitter vi med armarna i kors eller så gör vi något.

Hundpatrullerna kommer inte att söka igenom skolorna när elever är där, utan det handlar om genomsök efter skoltid. Något klart beslut om vilka skolor som ska genomsökas och hur ofta det ska ske finns inte. Den politiska ledningen kommer nu att diskutera frågan med polis och förvaltning.

Fler åtgärder

Enligt Jimmy Jansson är ytterligare åtgärder mot knark på skolorna att vänta.

– Vi måste höja tempot i vårt arbete mot knarket, säger han.

Är inte det ett misslyckande att det behövt gå så långt?

– Tyvärr finns det ett misslyckande från samhället, vi har problem. Ytterst leder försäljningen av narkotika till motsättningar mellan gruppering som skjuter varandra till döds på våra gator. Då kan man konstatera att det är ett misslyckande och fundera på om man ska göra någonting åt det, jag tycker att man ska det, säger Jimmy Jansson.

Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer